ЗБОР-ДВА ЗА КОВИД-19, КАКО ОСНОВНА ПРИЧИНА ЗА СМРТ

Определувањето на причината за смрт не може да биде само утврдување на непосредната причина за смрт (causa mortis) со помош на судско-медицинската обдукција, туку...

ЧЕКАЈЌИ ГО ГОДО

12 септември, зора е. Четврти ден од пеколот во Тетово со четиринаесет жртви и петстотини триесетти ден од првиот смртен случај од КОВИД-19. Досега...

ШТО НЀ ЧЕКА ПОНАТАМУ?

Летниов бран стивнува. Ако се случат дополнителни "епидемиолошки важни настани" (така ги викаме стручно) - какви што се настава во живо во школите без...

СТАВ – втор дел

Почнува денов, 21 август, 2021 г. Шести ден од стапување на сила на владините мерки против последниов бран. Мерки кои ги критикував во последниот...

Зошто децата треба да користат паста за заби со флуор?

Како најчеста орална болест, кариесот се јавува како резултат на нарушување на рамнотежата помеѓу деминерализацијата и реминерализацијата на тврдото забно ткиво поради влијанието на...

Карактеристики на говорот кај децата со аутизам

Нарушувањето на јазикот и јазичниот развој се главна карактеристика на раниот детски аутизам. Јазичниот развој може значајно да заостанува или воопшто да не се...

РСВ инфекции среде лето – нормално ли е тоа?

РСВ е честа респираторна болест. Кај возрасните, генерално, произведува само многу благи симптоми, слични на настинка - но кај малите деца може да предизвика...

„Мозочна магла“ (BRAIN FOG) во пост-ковид синдромот

Најчестите симптоми на КОВИД-19 се: покачена температура, кашлица, отежнато дишење и замор. Невролошките симптоми - оние кои го погаѓаат мозокот и периферниот нервен систем...

Алкохол пред и после вакцина – да или не?

Ајде да расчистиме уште една дилема! Алкохол пред и после вакцина – да или не? Во Обединетото Кралство, неодамна, експертите ги советуваа луѓето да избегнуваат...

Не ни треба јак имунитет, ни треба избалансиран имунитет

Ајде да разбиеме еден мит! Во тек на пандемијава цело време сме опседнати со „јакнење на имунитетот“ преку грозничаво голтање суплементи, лекови... Точно е дека во...

ПОСЛЕДНИ