Орална хигиена во минатото

0

Забите обично се појавуваат попрво кај девојчињата отколку кај момчињата. Секој човек развива две групи на заби во својот живот. Првиот сет на забите е познат како ” млечни заби “. Овие заби се менуваат во шестата или седмата година. На 21 возраст, нашите заби се постојани , но 40% од луѓето на возраст над 65 години, имаат комплетен сет на своите заби.

Во старите векови , луѓето користеле јаглен и пепел , фрагментирана креда, сок од лимон и тутун како мешавина за чистење на забите . Ова се случувало пред измислувањето на пастата за заби. Стоматолозите препорачуваат четката за заби да се чува најмалку шест метри подалеку од вашиот тоалет за да се избегне контаминација на многу штетни супстанции содржани во пареите.

Оралната хигиена има многу интересна историја . Во XVII век , во Викторија Англија , луѓето со лажни заби, јаделе во нивните соби пред важни средби и настани , со цел да се избегнат непријатните ситуации во случај вештачките заби да не паднат во текот на оброкот .

Во Германија, преовладувало многу чудно средновековно верување дека кога имате забоболка за да ја ублажите болката , треба да се бакнува магаре. Колку кинескиот народ обрнува внимание на своите заби, кажува фактот дека Народна Република Кина прогласи 20 Септември национален празник – ” Љубовта на моите заби . ”

-авторски текст, не смее да се користи зa комерцијални цели и/или реемитување-

Д-р Елена Јевтиќ е родена во 1988г во Битола. Средното образование го завршува во гимназијата „Јосип Броз - Тито" - Битола, природно-математичка насока во 2007г. Дипломира на Стоматолошкиот факултет при Универзитетот Нови Сад, Панчево во Јули 2013г. -Доктори.мк претставува место каде што можете да дознаете многу повеќе за Вашето здравје, неговата првенцијата и тераписките модалитети од стручен тим на соработници. Особено задоволство е да бидете дел од еден таков тим на успешни и докажани здравствени лица.