Што претставува “Gummy smile”?

0

“Gummy smile” е состојба која едно лице покажува поголем од просечниот износ на непцето кога e насмеанo и има непропорционално џвакање. Иако “gummy smile” се смета за нормална варијација на човечката анатомија , многу луѓе со ваква насмевки страдаат од срам , па дури и општ недостаток на самопочит. Нив често не им се допаѓа сопствената насмевка и сакаат нешто што би можело тоа да го промени. Добрата вест е дека постои тоа нешто што може да ја поправи “gummy smile” појавата.


Опции за третман

Оние кои страдаат од “gummy smile” и им пречи начинот на кој така изгледаат , не треба да живеат со тоа веќе! Постојат три главни начини за лекување, кои се на располагање да се поправи “gummy smile”: гингивектомија , хирушко издолжување на круната, и хирушко намалување на усната . Модалитетот на третман кој се користи се избира врз основа на износот на вишокот на гингивата која се прикажува кога ќе се насмее пациентот, неговата основна скелетна анатомијата , и мобилноста на горната усна.

Гингивектомија

Гингивектомија е едноставна хируршка процедура што се користи за да се поправи кај малолетни лица “gummy smile”. Оваа постапка се користи за да се отстрани вишокот на гингивата и да се подобри контура на ткивото околу забите. За време на гингивектомијата , минимална количина на гингивата е отстранета со помош на стоматолошки ласер или со техника наречена радиохирургија. Процедурата е безболна , не бара конци, и гингивата се излекува во рок од две недели .

Хирушко издолжување на круната

Повеќе напредна “gummy smile” бара посеопфатно намалување на гингивата . Процедура позната како круна издолжување, операцијата може да се врши за да се постигне потребното намалување на ткивото. Круна издолжувањето се прави под локална анестезија за вкупна удобност на пациентот . Во текот на постапката, гингивата е нежно подигната надвор од основнита коска. Меките ткива се отстрануваат и се поставуваат во посакуваната нова позиција. Забите сега изгледаат подолго и гингивата помалку е видлива.

Хирушко намалување на усната

Тоа е постапката на мекото ткиво која се користи за да се намали гингивата и да се подобри изгледот на “gummy smile”. Тоа често се користи кога пациентот има хипер -мобилна горна усна или скелетно несовпаѓање што предизвикува прекумерна количина на гингивата да се покаже кога се смешка. По хируршко намалување на горната усна , помалку се покажува гингивата кога се смешка, што доведува до повеќе физички и секако пријатен изглед на насмевката. Тоа е далеку поконзервативна од ортогнатната хирургија и може да се заврши во удобноста на стоматолошката ординација. Хирушко намалување на усната бара локална анестезија слична на онаа кога пациентот прима за обичните стоматолошки реставрации. Операцијата се состои во донесување инцизија на гингивата и слузокожата над горните заби , отстранување на дел од ткивото, и повторно со приложување на горната усна во пониска позиција , така што таа ја опфаќа повторно гингивата . Откако горната усна ќе се сошија во својата нова позиција , мускулите одговорни за повлекување на усна високо над гингивата во текот на нормалното насмевнување ќе бидат повеќе ограничени . Ова резултира со повеќе пријатен изглед на насмевката и со помалку гингивална видливост и намалување на “gummy smile” .

ЗА СЕКОЈ ПРОБЛЕМ ПОСТОИ РЕШЕНИЕ ВО СОВРЕМЕНАТА ЕСТЕТСКА СТОМАТОЛОГИЈА!

Повеќе за д-р Елена Мојсовска >>>

-авторски текст, не смее да се користи зa комерцијални цели и/или реемитување-

Д-р Елена Јевтиќ е родена во 1988г во Битола. Средното образование го завршува во гимназијата „Јосип Броз - Тито" - Битола, природно-математичка насока во 2007г. Дипломира на Стоматолошкиот факултет при Универзитетот Нови Сад, Панчево во Јули 2013г. -Доктори.мк претставува место каде што можете да дознаете многу повеќе за Вашето здравје, неговата првенцијата и тераписките модалитети од стручен тим на соработници. Особено задоволство е да бидете дел од еден таков тим на успешни и докажани здравствени лица.